Årskrönika 2024: Prisrörelser, fokus och nätverkets kraft
2024 var ett år som gav mig mycket att fundera över, både vad gäller investeringar och livet i stort. Portföljen levererade – ett resultat av att jag vågat satsa stort där jag verkligen tror på casen, behållit ett snävt fokus på ett antal småbolag, och av att jag haft tillgång till ett starkt nätverk som gjort skillnad. Min årskrönika handlar om just detta: konsten att förstå prisrörelser för att optimera sizing, samt den ofta underskattade kraften i ett bra nätverk.
Den noterade portföljen är upp 104% under året, medan den totala portföljen – med Quartr inräknat – är upp mycket mer. Intressant nog har jag under 2024 följt färre bolag än någonsin tidigare, ungefär 10 bolag, men gjort det med en djupare och mer noggrann analys. Under året har jag ägt mellan 3 och 6 bolag vid varje given tidpunkt, men trots den koncentrerade allokeringen är jag övertygad om att portföljens riskprofil aldrig varit lägre.
Framgång på börsen handlar inte om att göra allt eller ens mycket – det handlar om att göra rätt saker, riktigt bra.
Prisrörelser och positionens konst
En sak som de flesta missar i sina analyser är enligt mig en av de mest fundamentala sakerna inom investeringar: vad som får marknaden att ändra perception om ett bolag. Att identifiera undervärderade aktier är bara en del av ekvationen. Den verkliga magin uppstår när du även förstår vad som driver prisrörelser – särskilt inom det ineffektiva småbolagssegmentet. Och just den insikten är inte bara nyckeln till bättre avkastning, utan också till mer precis position sizing. Om du kan kombinera förmågan att identifiera undervärderade aktier med förståelse för vad som driver prisrörelser vågar jag påstå att du har nyckeln till att bli en konsekvent väldigt framgångsrik investerare.
Position sizing är en underskattad konstform som enligt mig sällan får den uppmärksamhet den förtjänar. När det väl diskuteras handlar det ofta om stora positioner som något farligt, nästan tabu, eller den välbekanta regeln: "max 10% av portföljen i ett innehav." Samtidigt riktas nästan allt fokus mot bolagens värderingsmultiplar – ska ett bolag handlas till 10x eller 13x EBIT? Diskussionen fastnar oftast där och går sällan vidare till vad som faktiskt ska driva rörelsen, eller hur stor position man bör ta.
Att ta stora positioner är dock bara en bra strategi om du redan behärskar grunderna: en hållbar metod för att uppskatta intrinsic value någorlunda korrekt. Detta behöver du såklart bara behärska för en liten klick bolag – de som du förstår. Ju mindre portfölj du har, desto mer rationellt är detta tillvägagångssätt, och vice versa, med hänsyn till likviditetsrisk och vilka bolag du kan handla. Hur som helst, utan den basen är du utlämnad åt tur (och otur). Bra investeringar (process > utfall) börjar alltid med en förståelse för intrinsic value. Först när du har det klart för dig kan du svara på de avgörande frågorna:
När ska du köpa och sälja?
Vilken risk tar du?
Vad behöver hända för att aktien ska röra sig mot sitt intrinsic value?
Och kanske viktigast av allt: hur stor position ska du ta?
"The best investment advice I ever got? Concentrate your bets. Position sizing is 70-80% of the game." – Stanley Druckenmiller
Förutom att ha en någorlunda bra uppfattning om intrinsic value tror jag att man gör sig en enorm tjänst om man även fokuserar på vad som ska driva en rörelse. Detta är något jag har funderat mer och mer på senaste 1-2 åren, och jag har nu landat i en process där jag bara får conviction att verkligen ta size om jag tror mig lyckas klura ut båda dessa.
Men vad är det då som får marknaden att ändra syn på ett bolag? Min erfarenhet säger att det nästan alltid handlar om mönsterbrytande rörelser och större events – de där ögonblicken när ett bolag plötsligt förändrar sitt narrativ. Kanske ska tillväxten gå från 4% till 8%, lönsamheten ska förbättras från 2% till 5% (och jämförelsekvartalen är således också lätta i några kvartal framåt), en ny ledning eller storägare har kommit in och insiders har tankat aggressivt, eller så säljs en underpresterande division och ledningen går ut med rationella anledningar till varför. Ibland kan en bra setup bestå av allt detta sammantaget, och i bästa fall kommer du också fram till att bolaget är grovt undervärderat. Låt då inte argumentet "max 10% av portföljen i ett innehav" sätta käppar i hjulet för din riskjusterade avkastning.
Alla exempel på potentiella triggers ovan är signaler för att kavla upp ärmarna och börja gräva ordentligt. Varför? Marknaden, särskilt inom småbolagssegmentet, är nästan alltid på efterkälken vid sådana här förändringar. Två fenomen ligger till grund för detta, tror jag. För det första är det få som verkligen orkar göra det djupgående analysarbetet som krävs för att identifiera potentiella trendbrott innan de syns i siffrorna (detta är särskilt sant för mindre bolag). För det andra är det ännu färre som har modet att "betta" på att dessa förändringar kommer spela ut sig. Argumentet "jag vill att bolaget bevisar detta innan jag investerar" är frekvent återkommande. För mig är denna typ av argument alltid signaler för att gräva djupare. Just i dessa stunder, när konsensus är frånvarande, finns alltså chansen att bygga en edge som få investerare ens försöker skapa.
För vad händer när bolaget väl har bevisat sig? Då har du missat den lågt hängande frukten (när aktien oftast har som bäst risk/reward). Jag har sett detta särskilt hos mina två bästa investeringar under 2024: Cheffelo och Nelly.
I båda fall möttes jag av nästan chockerande skepsis – investerare ville vänta tills bolagen hade bevisat sig. Flera nämnde även att bolagen inte såg särskilt attraktiva ut på rullande 12, men vi ska ju trots allt framåt i tiden… När siffrorna på rullande 12 månader plötsligt såg bra ut hade marknaden såklart redan identifierat detta. Först då lyfts bolagen i poddar, Affärsvärlden och Dagens Industri skriver artiklar, och antalet ägare på Avanza skjuter i höjden.
Här vågar jag hävda att det ligger en enorm möjlighet för den som vågar tänka annorlunda. Marknadens oförmåga att förutse och agera på mönsterbrytande rörelser skapar en unik edge för investerare som gör jobbet innan konsensus vaknar. En annan slutsats av detta är att det ska kännas lite svårt och jobbigt i de absolut bästa casen – är bolagets kvalitet och framtid glasklar så är chansen väldigt låg att du hittat något väldigt undervärderat.
Att förstå och agera på trendbrott/triggers innan de blivit uppenbara och att gräva på rätt ställen – där andra inte kan eller vågar – tror jag är den säkraste vägen till bäst möjliga risk/reward (om man lägger mycket tid på börsen och besitter en viss kunskapsnivå, såklart). Kort och gott handlar detta för mig om att analysera hur bolag (gärna små sådana) kan komma att se ut 6–18 månader framåt i tiden – kommer jag fram till att det snart kommer se väldigt mycket bättre ut än vad det gör idag är en viktig box checkad för ett intressant case.
En av mina viktigaste lärdomar från 2024 är således ganska enkel: om du vågar göra det andra inte gör och lyckas identifiera trendbrott/triggers som marknaden inte ser eller vågar betta på – och tar stora positioner när sådana möjligheter dyker upp – ökar sannolikheten för outsized returns avsevärt. Positionens konst handlar inte om att sprida risk – det handlar om att förstå risk/reward, med fokus på både värde och vad som ska driva prisrörelser.
Sammanfattningsvis: Exakt hur stor position som bör tas är till viss del subjektivt och kommer alltid vara något av ett mysterium då det är en konstform. Men 1) Fler investerare bör tänka i termer av prisrörelser, och 2) Genom att göra detta kan man ofta motivera större (eller mindre) positioner, eftersom det är en central del av risk/reward.
"A good understanding of value and how to think about price movements is the key to successful investing. While there are many smart people who can master the estimation of value, most investors fall short in the area of contextualizing market and individual security price movements." – Joel Greenblatt
Nätverkets kraft – relationer är investeringar
Investeringar behöver inte vara en ensam sport. Visst, du sitter väldigt ofta ensam framför skärmen. Men de bästa idéerna, i alla fall enligt mig, föds ofta via relationer. Mer specifikt i diskussioner med människor som ständigt utmanar och berikar dig och delar samma passion.
Under 2024 blev detta tydligare för mig än någonsin. Ett starkt nätverk är inte bara nyckeln till bättre avkastning – det gör resan roligare och mer meningsfull. Det är som om nätverksbyggande har sin egen kategori av väldigt asymmetrisk risk/reward: med rätt personer i din omgivning kan du bli en flera gånger bättre investerare (och person), utan att utsätta dig för särskilt mycket risk.
Det här året blev mitt bästa börsår hittills. Ett ekonomiskt transformativt år, ja – men även ett år som byggdes på relationer. Bakom varje investeringsbeslut fanns en handfull människor som alla bidrog.
Min "nätverksresa" började egentligen redan 2018, när jag dök ner i finanstwitter. Därifrån ledde vägen vidare till Kalqyl 2020, ett bolag jag grundade och så småningom sålde tillsammans med Oliver Hamrin och Pontus Fredriksson. Kalqyl blev startskottet för Aktiesnack, och båda dessa initiativ blev i sin tur broar till några fantastiska relationer och till Quartr – en arbetsplats som inte bara är en källa till syfte och glädje, utan också min bästa investering någonsin räknat i kronor och ören.
Vidare var en av de jag diskuterat investeringar mest med under 2024 en av Quartrs kunder – konsekvenser föder konsekvenser. Två andra viktiga kontakter träffade jag under en resa till Omaha 2023, varav en följde med då han var en frekvent lyssnare av Aktiesnack. Allt hänger ihop. Och när man ser tillbaka på de viktiga mötena, inser man att de inte bara är tillfälligheter – de är effekten av att placera sig själv i rätt miljöer och säga ja till rätt möjligheter.
Relationer, precis som aktieportföljer, har en fenomenal compounding-effekt. De kräver tid, vård och ett medvetet fokus för att växa. Det handlar om att placera sig i sammanhang där relationerna kan frodas och att investera tid och energi i de kontakter som ger mest tillbaka – både privat och professionellt. Och ja, du måste såklart bidra med något själv om du ska ha chansen att bli en del av att kraftfullt kollektivt. Detta är sant för vilken domän som helst.
Men precis som i investeringar handlar det också om att välja bort. Att säga nej till fel personer eller relationer är lika viktigt som att säga ja till de rätta. Detta är lika sant i livet som på börsen. Som Nassim Taleb så elegant uttryckte det:
"Your environment is a far better predictor of success than your IQ."
Han har rätt. Ditt nätverk – ditt sammanhang – formar dig mer än vad du kanske inser. Och det bästa av allt? Att vara en del av ett starkt kollektiv gör precis allt roligare och mer meningsfullt (ja, även investeringar!). Nätverk kan över tid bli en av dina viktigaste tillgångar, och det är en av mina viktigaste lärdomar från 2024.
Tack för att du läste min årskrönika, och ett extra tack till er som bidrog till årets avkastning och för alla givande diskussioner. Jag önskar härmed alla läsare och följare en god fortsättning och ett fantastiskt 2025. Framåt & uppåt!